Skip to content

Life Changing deze Diepe Duik in Geweldloze Communicatie. Transformerend ook. Er waren in onze tien dagen samen zoveel betekenisvolle ervaringen. Bijna elke bijeenkomst namen we de tijd om te delen wat in ons leeft terwijl de groep, of een mede-cursist, met aandacht luisterde. Elke keer gebeurde er iets anders. De ene keer voelde ik me enthousiast en bruisend vanwege de inspiratie en ontdekkingen. De andere keer voelde ik me dankbaar omdat ik betrokkenheid, acceptatie en erkenning ervaarde in de reacties van de groep. Soms voelde ik me kwetsbaar en opgelucht, als ik diepte en transformatie ervoer.

Al bij zoiets ‘simpels’ als stilstaan bij wat er nu leeft, heb ik bijna alle gevoelens en behoeftes kunnen ervaren die er zijn. ‘Less is more’ neem ik daarvan mee en het besef hoe veel kracht er zit in pure aanwezigheid, hier en nu.

De oefening ‘Spijt, het verleden helen’ is me het meest bijgebleven. Ik kwam in contact met verdriet, schaamte en schuld, kreeg overweldigende inzichten in destructieve kernovertuigingen en kon voor het eerst ervaren dat het mogelijk is om tot zelfvergeving en heling te komen. Een oefening en tool om ook zelf mee aan de slag te kunnen.

Bijna elk moment van contact met Geweldloze Communicatie had en heeft een bepaalde kwaliteit. En die opent de weg  tot verbinding en transformatie: of het nu tijdens de cursus gebeurde, in een buddy gesprek of bij het invullen van het zoveelste zelfempathie-vel. Het was niet altijd makkelijk, maar het vervulde altijd mijn verlangen naar zingeving.

Heb je tips?

De vorm en dag-indeling werkten goed voor mij. Beginnen met delen van wat er leeft, en dan vooral veel oefenen rondom een thema. Mooi om een casus plenair te doen en dan in twee of drietallen te oefenen. Fijn om een kleine groep te hebben – voor mijn gevoel was het daardoor mogelijk om sneller de diepte in te duiken.

Ook fijn dat de dagindeling aan de ene kant een structuur had met regelmatige pauzes en dat er tegelijk flexibiliteit was om de tijden aan te passen aan wat er in het moment gevraagd werd. En alles in overleg – mooi om te ervaren dat het echt mogelijk is om rekening te houden met de behoeftes van iedereen.

Je begeleiding heb ik ervaren als: competent, ervaren en compassie-vol. Ik waardeer jouw openheid en kwetsbaarheid in het delen van je eigen proces. Juist dat heeft voor mijn gevoel veel bijgedragen aan het openen van de mogelijkheid tot diepere transformatie bij mij en anderen. De cursus vervulde mijn behoeften aan: effectiviteit, inspiratie, ontwikkeling, ontdekken en uitdaging.

Het was voor mij een intensieve cursus; de twee tot drie weken tussen de cursusdagen had ik echt nodig om een en ander te laten bezinken. De kracht van de methode en materie is zo groot dat ik het alleen stapsgewijs kan integreren.

Verder merk ik dat het hele gezin ervan profiteert: ‘stiekem’ gebruiken wij allemaal vaak GC terminologie, geven we GC commentaar op iets wat we bijv. op televisie zien, of maken we giraf- en jakhals grapjes. Natuurlijk lukt GC nog niet in stressvolle situaties, maar als wij weer rustig zijn, lukt het vaak wel om een geweldloze evaluatie te geven en soms ook om actieverzoeken te formuleren voor de toekomst.

Het geleerde heeft me ook geholpen om milder te zijn naar mezelf. Er is meer bewustzijn op oordelen in het algemeen en hoeveel in deze wereld gebaseerd is op straf en beloning. Helderheid over het verschil tussen behoeftes en strategieën maakt het zo veel makkelijker voor mij om tot de kern van een probleem te komen. Dit kan ik prima gebruiken in mijn werk. 🙂

Wat ik ook maar zou kunnen zeggen in een zin, doet geen recht aan de diepe, transformatieve werking van Geweldloze Communicatie en deze Diepe Duik. Life Changing!

Training volgen?

Nieuwsbrief?

Back To Top