Skip to content

Soms kijken anderen haast verschrikt op hoe ik reageer momenteel. Ze zijn niet gewend dat ik zo duidelijk mijn behoeftes durf uit te spreken en grenzen aangeef. Het geeft een immens gevoel van ontspanning, voldoening, vrijheid en kracht. Ook thuis in mijn gezin lopen de gesprekken soms anders dan vroeger, waarbij ik meer verbinding met mezelf en vrouw en dochter ervaar. Het eerlijk uiten in gezinsverband blijft een stuk lastiger.

Na een introductiedag GC viel bij mij het kwartje: GC gaat primair en allereerst over verbinding maken met je eigen gevoelens en behoeftes. Dat was voor mij de aanleiding om me in te schrijven voor de cursus, want mijn grootste wens is om meer contact te maken met mezelf en meer vanuit mijn hart te leven (dus minder vanuit mijn hoofd). Je zou het ook mijn ‘zoektocht’ naar authenticiteit kunnen noemen.

Het fijne gevoel dat ik heb overgehouden aan de cursus (en wat op mij veel indruk maakt) is het besef dat je elke keer weer een keuze hebt. Hoe zal ik reageren? Dit enorme gevoel van vrijheid, verbinding maken met jezelf (ik omdat ik) zonder bang te zijn voor de reactie van de ander, ervaar ik als een grote verademing. Ook het uitschrijven van je gedachtes met daaraan gekoppeld je gevoelens en (onvervulde) behoeftes neem ik mee als een zeer waardevolle introspectie.

De cursus heeft me ook laten inzien dat het niét uiten van gevoelens en behoeftes bakken met energie kost (heeft gekost) en enorme frustraties oplevert. Je doet er niet alleen jezelf, maar ook de ander mee tekort. Het bespreekbaar maken zonder oordeel is een uitdaging en gaat zeker nog niet altijd goed, maar het streven ernaar zal nooit meer verdwijnen. Het gissen naar (onvervulde) behoeftes van anderen, in combinatie met empatisch luisteren vind ik ontzettend leuk om in de praktijk te brengen.

Elke week was de dinsdagavond weer een feestje om naar uit te kijken. Wat een groep prachtige mensen, met vertrouwen in en respect voor elkaar. Ik heb van jullie allemaal genoten en zal de dinsdagavonden zeker missen in het begin.

Dank voor jullie professionele begeleiding Susana en Wilma. De lessen vond ik plezierig en het vele oefenen was erg leerzaam. GC oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Het tempo van de les had af en toe wat hoger mogen liggen, wat mij betreft.

Al het lesmateriaal, linkjes, opdrachten en lesverslagen heb ik erg gewaardeerd en zal ik in de toekomst zeker blijven bekijken en gebruiken. Ook het boek van Marshall zal op mijn nachtkastje blijven liggen, net als in de afgelopen 12 jaar. Daarnaast vind ik het fijn om de vele YouTube-filmpjes met Marshall te (blijven) bekijken.

Wat me het meeste zal blijven ondersteunen is denk ik toch de oefening: er komt iets op m’n pad, ik maak contact met mezelf, wat voel ik? Ik heb een keuze: eerlijk uiten (ik omdat ik) of empatisch luisteren (jij omdat jij).

Wat deze cursus mij heeft opgeleverd, is dat ik niet meer overenthousiast reageer en direct ‘ja’ op iets zeg, maar de tijd neem om te voelen wat het met me doet en dan pas reageer. Dit is inderdaad voorgoed veranderd door de cursus.

Tot slot: ik ben voor een jaarlijkse terugkomdag!

P. de Vries
Basiscursus GC (30 uur)

 

Training volgen?

Nieuwsbrief?

Back To Top