Ga naar hoofdinhoud

De oorzaak van geweld

Marshall Rosenberg, geboren in 1934 in Ohio, groeide op in Detroit, een stad die hij later gekscherend ‘verwarde’ met de hel. Als kind werd hij in elkaar geslagen, vanwege zijn Joodse achternaam. Zijn leven en de ontwikkeling van GC zijn hierdoor beïnvloed: de lach op de gezichten van de omstanders deed het meeste pijn, zei hij later. Marshalls onderzoek naar de oorzaak van geweld en hoe dat te laten afnemen, evolueerde richting het GC proces en het Center for Nonviolent Communication (1984).

Marshall Rosenberg met Jan Carel van Dorp en Susana Rusch, tijdens de International Intensive Training (IIT)
van September 2011, Albuquerque, New Mexico [VS]. De laatste IIT met Marshall.

Rogers en Gandhi

In 1962 ontving Marshall een PhD Klinische Psychologie van de Universiteit Wisconsin. Daar ontmoette hij zijn mentor, Carl Rogers, die Marshall wees op de vaardigheid en waarde van empathisch luisteren. Rosenberg ontwikkelde het NVC proces gedeeltelijk ook als een simpel ‘hoe doe je dat’ proces, om Mahatma Gandhi’s filosofie van ‘ahimsa’ in de praktijk van alledag te kunnen toepassen: in woorden, daden en gedachten. Ahimsa wordt soms vertaald als “de overvloedige liefde die opkomt wanneer alle haat, boosheid en verwarring in het hart tot bedaren zijn gekomen.”

Humor

Marshall was een toegewijd leraar, vredestichter en charismatisch visionair. Hij had een geweldig gevoel voor humor. Hij gaf zijn hele leven NVC workshops en intensieve trainingen en bereikte honderd duizenden mensen in meer dan 60 landen, door oorlog verscheurde gebieden en in economisch benadeelde landen. Hij trainde 300 van de 365 dagen en vond dat heerlijk. Hij werkte in gevangenissen, klaslokalen, bestuurskamers en met straatbendes. Op 7 februari 2015 overleed Marshall Rosenberg.

Het gaat door

GC wordt gewaardeerd als een proces dat zowel innerlijke groei als sociale veranderingen ondersteunt. Rosenberg’s nalatenschap wordt gecontinueerd via het Center for Nonviolent Communication, dat in 1984 ontstond. Een netwerk van gecertificeerde trainers en duizenden support trainers in meer dan 100 landen over de wereld, houdt zich bezig met talloze activiteiten, zoals gevangenis projecten, ‘restorative justice’ projecten met straatkinderen, schoolprogramma’s en trainingen voor particulieren, organisaties en bedrijven. Kijk hier voor meer informatie.

Van Marshall Rosenberg’s boek ‘Nonviolent Communication, a language of life’,
zijn inmiddels meer dan 500.000 kopieën verkocht in meer dan 20 talen.

“Never give them the power to make you submit or rebel”
– Marshall B. Rosenberg

A G E N D A

Back To Top