skip to Main Content

10.02.22 Basisopleiding GC online

1 March 2021

00:00

Venue

Bilthoven

8x DONDERDAG OCHTEND

10.02.22 Basisopleiding GC online

Praktische gegevens

Data 8x do-ochtend GC online

10 + 24 februari 2022
10 + 24 maart
7 + 21 april
12 + 26 mei

Gemiddeld elke 2 weken een online les.

Tijd

Van 9.30 tot 12.00 uur

Investering 8 lessen ineens

  • € 320,– Particulier
  • € 420,– ZZP-tarief (BTW vrij)
  • € 620,– Bedrijfstarief (BTW vrij)

16 lessen ineens

  • € 610,– Particulier
  • € 810,–  ZZP-tarief (BTW vrij)
  • € 1.180,– Bedrijfstarief (BTW vrij)

Losse les

  • € 50,–

Trainer

In principe Susana Rusch.
Jan Carel van Dorp valt in als Susana niet kan.
Beiden zijn CNVC gecertificeerd.

Geen voorkennis, wel boek

Voorkennis heb je niet nodig, het basisboek Geweldloze Communicatie wel. Dat kun je hier kopen. Ik verwijs er regelmatig naar.

Studiebelasting

20 contacturen.

Een deelnemer aan het woord

Susana, dank voor alle mooie momenten, de ruimte om onszelf te zijn en de helende reis. Dit is het beste cadeau dat ik mezelf ooit gegeven heb. Ik koester het geleerde. Je doet zo’n belangrijk werk. Dank voor het delen van ‘jij’. Veel liefs, Jo.

Wil je rustig kennismaken met Geweldloze Communicatie? Zonder reistijd, vanuit je eigen, vertrouwde plek? Doe dan mee vanaf 10 februari 2022, elke 2 weken op donderdag van 9.30 – 12.00 uur. Vanaf 9 mei zijn er 8 vervolglessen, op ma-avond. Bij aankoop van 16 lessen tegelijk ben je het goedkoopst uit. Maak je keuze bij het inschrijven. Zie ik je Zoom?

Online les 1: Mijn behoefte ontmoeten

‘Alles wat we doen, doen we om een behoefte te vervullen’, zei Marshall Rosenberg. Behoeften zijn de spil waar Geweldloze Communicatie om draait, de bronnen van onze levensenergie, de oorzaak van onze gevoelens. Daarom gaan we deze eerste les onze behoeften ontmoeten, nieuwsgierig en behoedzaam: door erop te associëren, erover te schrijven, of door te horen hoe eenzelfde behoefte bij ieder van ons iets anders betekent. En misschien benaderen we behoeften wel systemisch…

Online les 2: De kunst van zelfnabijheid

Hoe blijf je dichtbij jezelf in gesprek met een ander? Voordat je het weet reageer je verdedigend, met sympathie of enthousiast, in plaats dat je kiest wat je zegt, hoe en waarom. Ben jij het type dat snel van alles voelt? Of heb je direct je oordeel klaar? Beide is fantastisch, want zowel gevoelens als oordelen wijzen richting je behoeften. Deze les begin je de kunst van zelfnabijheid te leren verstaan. We laten ons daarbij helpen door de 4 elementen van GC: waarneming, gevoel, behoefte en verzoek.

Online les 3: Waarneming . . . en de valkuil

‘Ik zie dat je boos bent’, is dat een waarneming of een interpretatie? Onze taal zit vol aannames, veronderstellingen, oordelen en interpretaties. Gelukkig maar, het zou knap saai zijn zonder! De sport is vooral om het onderscheid te kennen tussen een waarneming en wat dat niet is. Dat maakt de kans aanzienlijk groter dat jij je boodschap over de Bühne krijgt en gehoord wordt. Deze les doen we laagdrempelige oefeningen, die je helpen om in heldere bewoording te zeggen wat je waarneemt.

Online les 4: Gevoel . . . en de valkuil

‘Ik voel me aangevallen’, ken je die? Je kunt beter zeggen: ‘Ik denk dat jij mij aanvalt’ Hoe vaak hoor je uitspraken als: ik voel me in de steek gelaten, onder druk gezet of niet serieus genomen? Of zeg je het zelf? Deze les ga je onderscheid leren maken tussen dergelijke, vage uitspraken en wat daar onder zou kunnen zitten aan concrete gevoelens en behoeften. Zowel in de rol van spreker als in de rol van luisteraar. Doe mee en ontdek de kracht van helder verwoorden wat er bij jou leeft aan gevoel.

Online les 5: Behoefte . . . en de valkuil

‘Ik heb er behoefte aan dat je naar me luistert.’ Krijg je nu zin om te luisteren? De persoon die dit zegt wil waarschijnlijk gehoord worden, verbinding, erkenning of gemak. Behoeften worden vaak verward met de dingen die je doet (of gedaan wilt hebben) om die behoefte te vervullen: strategieën, manieren of oplossingen. Deze les gaan we behoeften en hun valkuilen vanuit verschillende richtingen benaderen, ervaren, onderzoeken en oefenen. Oefenen hoe ze het lekkerst ‘bekken’ en het meeste ‘kloppen.’

Online les 6: Verzoek . . . en de valkuil

“Ik zou het fijn vinden als je de volgende keer meer rekening met me houdt.” Vaag! Verzoeken maken duidelijk wat voor concrete actie je vraagt van de ander. Ook eindigen ze met een vraagteken. Soms nodigen ze uit tot verbinding, zoals in: “Hoe is dat voor jou?” Deze les oefenen we met verschillende verzoeken en hun valkuilen: eisen en vage wensen (zoals de openingszin). Met je verzoek kun je het gesprek sturen en maak je duidelijk wat je terug wilt van de ander ten opzichte van wat je zegt.

Online les 7: Uit jezelf

Je wilt een punt maken, maar stuit op weerstand. Herkenbaar? Deze les oefen je om jezelf eerlijk te uiten door te zeggen wat je waarneemt, voelt, wilt en verzoekt. Je oefent om je zodanig te spreken, dat elke zinsnede uitnodigt tot door luisteren. Je ontdekt welk taalgebruik contact bevordert of juist niet. In het woord ‘eerlijk’ zit het woord eer: als je jezelf eerlijk uit, doe je eer aan wat voor jou belangrijk is, je behoefte, terwijl je tegelijk respectvol blijft naar de ander.

Online les 8: Luisteren op 4 manieren

De manier waarop je naar een lastige mededeling luistert, zoals Je bent overgevoelig, bepaalt je gevoel. Je kunt: 1] terug blaffen 2] met de staart tussen je benen afdruipen 3] contact maken met jezelf, je gevoel en behoefte en 4] je inleven in de ander: wat zou die voelen of verlangen? Deze les gaan we op hilarische en toch diepe wijze oefenen met deze vier manieren van luisteren. Zo werken we langzaam toe naar empathisch luisteren, want dat is de vierde manier. Kostelijk en inzichtelijk.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Schrijf je in!

Back To Top