skip to Main Content

09.05.22 Vervolgopleiding in ontwikkeling

1 March 2021

00:00

Venue

Bilthoven

DATA BINNENKORT BEKEND

09.05.22 Vervolgopleiding in ontwikkeling

Praktische gegevens

Data 2022 binnenkort bekend

Data binnenkort bekend

Tijd

19.30 tot 22.00 uur

Investering 8 lessen ineens

  • € 320,– Particulier
  • € 420,– ZZP-tarief (BTW vrij)
  • € 620,– Bedrijfstarief (BTW vrij)

Losse les

  • € 50,–

Trainers

Susana Rusch en/of Jan Carel van Dorp
Beiden zijn CNVC gecertificeerd.

Voorkennis gewenst

Als je kiest voor deze vervolgopleiding, vraag ik je om de basis in orde te hebben. Ik ga ervan uit dat je de 4 Elementen van GC kent en hun valkuilen. Verder raad ik je van harte het basisboek GC aan. Dat kun je hier kopen. Ik verwijs er regelmatig naar.

Studiebelasting

20 contacturen.

Een deelnemer aan het woord

Susana, dank voor alle mooie momenten, de ruimte om onszelf te zijn en de helende reis. Dit is het beste cadeau dat ik mezelf ooit gegeven heb. Ik koester het geleerde. Je doet zo’n belangrijk werk. Dank voor het delen van ‘jij’. Veel liefs, Jo.

Wil je rustig doorgaan met Geweldloze Communicatie leren? Zonder reistijd, vanuit je eigen, vertrouwde plek? Doe dan mee vanaf 10 januari, elke 2 weken op maandag van 19.30 – 22.00 uur. Je kunt alle 8 lessen in 1x kopen (voordeligst) of 1 losse les. Je vindt alles terug op het inschrijfformulier. Zie ik je Zoom?

Online les 9: Empathisch leren luisteren

Het belangrijkste van empathisch luisteren is niks doen, zelfs niet je best, maar eerder gewoon relaxed aanwezig zijn. Daarnaast kun je jouw empathische aanwezigheid ook demonstreren met woorden, zei Marshall Rosenberg. Gissen wat de essentie is achter de woorden van de ander, wat die zou kunnen voelen en verlangen. Leren onder woorden brengen wat er zou kunnen leven bij de ander is een kwestie van ‘meters maken.’ En dat gaan wij doen deze les: veel oefenen.

Online les 10: Empathie of sympathie?

Voortbordurend op het thema empathie, onderzoeken we het verschil tussen: empathie, sympathie, troosten, en veel meer. We gaan spelen met reacties die een empathische respons in de weg zitten. Ook ga je deze les ervaren hoe verschillende soorten reacties voelen. Sympathie kan veel verbinding geven, het is ‘goed’ noch ‘fout’. Het gaat erom dat je het onderscheid leert tussen sympathie en empathie en dat je een keuze krijgt in wat je wanneer wilt toepassen.

Online les 11: Inbreken en verbinding houden?

Een spreker onderbreken, dat doe je niet! Ben jij ook zo opgevoed? Marshall Rosenberg zei dat je een ander moet onderbreken vanaf het eerste woord dat je te veel is. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het wordt om het nog ‘netjes’ te doen. Deze les gaan we oefenen met inbreken en toch de verbinding houden. We starten met onderbreken op een ‘botte’ manier en werken geleidelijk toe naar een geweldloze manier. Want jij wilt toch ook dat een ander echt luistert en niet doet alsof?

Online les 12: Moeten, kiezen en je motivatie

Waarom doe je de dingen die je doet? Omdat het nu eenmaal moet? Welke behoefte wil je ermee vervullen? Tijdens deze les gaan we ‘moeten’ vervangen door ‘kiezen’ en onderzoeken vanuit welke motivatie we sommige dingen doen. Misschien wel: om het geld, om goedkeuring te krijgen, om straf te voorkomen, om schaamte of schuld te vermijden of uit plichtsbesef. We werken op basis van hoofdstuk 9 van het boek van Marshall Rosenberg: ‘Compassievol contact maken met jezelf.’

Online les 13: Spijt, je verleden helen

Dit is een van de krachtigste GC-processen die ik ken om je heelheid te omarmen. Een magisch proces, dat balans brengt in twee delen van je innerlijk. Ooit heb je iets (niet) gezegd, gedaan of gedacht waar je nog spijt van hebt. Deze les maak je contact met de behoefte die daarbij niet vervuld was en kun je rouwen. Ook ga je jezelf vergeven, door contact te maken met de behoefte die je had willen vervullen, door te doen wat je deed, zei of dacht. Tot slot een verzoek aan jezelf.

Online les 14: Geniet van je boosheid

Boosheid is 10% waarneming en 90% gedachten, leerde ik ooit in Boeddhistische kringen. Niet voor niets dat Marshall Rosenberg veel aandacht besteed aan gedachten bij boosheid. Dat gaan wij ook doen, deze les, want ‘as long as they stay in the mind, they are going to run the show.’ Je gaat je gedachten op papier zetten en vertalen naar de taal van het leven. Misschien is er nog tijd om je in te leven in de ander. En tot slot oefen je om hardop je boosheid uitspreken door je eerlijk te uiten.

Online les 15: Over grenzen

“Hij ging echt over mijn grens!”, heb je dat wel eens gehoord? Maar waar lag die grens dan? Deze les ga je oefenen om je grens te voelen en aan te geven. Eerst reactief, daarna steeds meer op een Geweldloze Communicatie manier. Hoe meer jij je behoefte kan belichamen, hoe eenvoudiger het is om in je eigen ruimte te staan. Zo wordt het aangeven van je grens niet meer het tegenhouden van een ander, maar het krachtig staan voor wat voor jou belangrijk is, in contact met de ander

Online les 16: Dankbaarheid en waardering

Dankbaarheid en waardering hebben de hoogste trillingsfrequenties. Mensen die hier dagelijks bij stilstaan hebben hoge weerstand tegen ziekte. Wat waardeer jij aan jezelf? En aan anderen? Als afsluiting van 16 online lessen, gaan we het leven vieren door onze dankbaarheid en waardering te uiten, niet door complimenten uit te delen, maar door te benadrukken welke daden of woorden mijn leven verrijken, welke van mijn behoeften daarmee vervuld zijn en wat ik daarbij voel.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Schrijf je in!

Back To Top